Chlazení vinoték – archívy vín

Chlazení vinoték – archívy vín

Každé dobré víno si zaslouží odpovídající zacházení a požadovanou teplotu !

Chlazení vinoték

Pro milovníky dobrého vína, kteří nemají tu možnost postavit si (vykopat) vlastní vinný sklípek v zemi jako na jižní Moravě, nechtějí svá vína zavírat do vitrín v obýváku, máme zajímavé, spolehlivé a výkonné řešení.

Pokud se chystáte ve Vašem suterénu vybudovat privátní vinný sklípek, je nutné zamyslet se reálně nad úložnou teplotou pro Váš vinný archív po celé roční období.

Skladovací teploty
Teploty pro uložení a skladování vín se zpravidla pohybují v rozmezí mezi 10° až 15°C podle druhu uloženého vína.  Pro sekty a šampaňské mírně pod 10°C. Skladování lahví se provádí naležato do stojanů nebo vystavěných boxů. Vlastní prostor místnosti upravené pro uložení a archivaci vín je zpravidla otevřený.  Stojany a vestavěné boxy jsou při stěnách s otevřenými čely. 

Chlazení vinoték – vhodné umístění
Strop a prostor nade dveřmi nám nabízí možnost pro osazení a montáž výkonného tepelného výměníku, 
s vlastní nastavitelnou regulací podle požadavku obsluhy. 
Tato vnitřní část systému chlazení má na sebe připojenou kondenzační jednotku, která je osazena mimo danou místnost ve vnějším prostředí objektu, kam odchází přebytečné teplo z chlazené místnosti.Jednoduchá obsluha

Uživatel si na regulaci nastaví požadovanou teplotu, zajistí řádné uzavření místnosti s uloženým archívem, aby nedocházelo k ovlivňování teploty v místnosti z vnějšího prostředí a systém chlazení se již postará o stálou konstantní teplotu.

Před vlastní dodávkou a montáží odpovídajícího chladícího zařízení je nutné provést zaměření místnosti, včetně vypracování výpočtů tepelných zisků a ztrát. Poté Vám navrhneme optimální technické řešení, které Vám předáme i s vypracovanou kalkulací nákladů.

Archívy vín – Jak archivovat a ukládat víno?

Víno získává zráním v láhvi zcela jiný rozměr. Pochopitelně to musí být kvalitní a dobré víno určené k archivaci. Skladováním nekvalitního vína v nekvalitních podmínkách, získáme po letech velmi nekvalitní vinný ocet.  Důvodem k vlastní archivaci může být i výrazně výhodnější cena u mladého vína či fakt, že víno za několik let již na trhu prostě nebude. Ideálním prostorem k archivaci vína je temný sklep se stabilní teplotou okolo 8°C a vlhkostí okolo 80%. Toto prostředí nalezneme v kopaných hlubokých sklepích či sklepích s umělou atmosférou. Chceme-li se pustit do střednědobé archivace  (2 -5 let), můžeme vzít zavděk i domácím sklepem, pokud se v něm teplota nepohybuje nad 15°C a není příliš kolísavá při změnách ročních období. Vínu vadí náhlé změny a přechody teploty. Dbejte i na kontrolu vlhkosti.  Vysoká vlhkost zničí etikety, nízká však může vést ke schnutí korkových zátek – špuntů a tím k oxidaci, poškození vína.

Doplňující informace:

Vaše kontaktní údaje výše budou využity jen za účelem zpracování Vašeho dotazu/podnětu a nebudou poskytnuty žádné třetí straně. Informace o Vašich právech jsou zde